Autor: Äripäev • 14. juuni 2019

BLRT investeerib 200 miljonit eurot, kasumit ei jaota

Eesti ühe suurima ettevõtte BLRT Grupi käibest moodustab lõviosa eksport.
Foto: Andres Haabu
Mullu pea 50 miljonit eurot investeerinud suurfirma BLRT Grupp kavatseb lähiaastatel investeerida veel 200 miljonit eurot, teatas ettevõte.

BLRT Grupi juhatuse esimehe Veronika Ivanovskaja sõnul on ettevõte pannud lähiaastateks kokku ligi 200 miljoni euro suuruse investeerimiskava, mis "võimaldab kontsernil tõusta põhitegevussuundade edendamisel uuele tasemele".

Ivanovskaja ütles pressiteates, et tulemas on suured investeeringud laevaremonditehaste arendamisse, mis lubab neil kindlustada oma juhtpositsioone mitte ainult Läänemere regioonis, vaid ka väljaspool seda.

"Samuti plaanime investeerida laevade värvimisega seotud tehnoloogiliste protsesside robotiseerimisse, mis suurendab tootmistõhusust ning vähendab keskkonnamõju. Suured rahamahutused tipptehnoloogial põhinevate seadmete ja keeruliste metallkonstruktsioonide tootmisse loovad selles valdkonnas uusi võimalusi unikaalsete projektide elluviimiseks," selgitas ettevõtte juht. "Taolise investeerimiskava teokstegemine nõuab märkimisväärseid kulutusi. Seepärast otsustas aktsionäride üldkoosolek jätta kasum jaotamata ning suunata see investeerimisprojektide rahastamiseks ja käibekapitali täiendamiseks."

Kontserni realiseerimise netokäive oli mullu 426 miljonit eurot, kasvades 2017. aastaga võrreldes 6,5 protsenti. Ekspordi osakaal käibest oli 82,5 protsenti. Kontserni maksustamiseelne kasum oli 16,4 miljonit eurot.

Ettevõtte investeeringute maht 2018. aastal oli 47,6 miljonit eurot. BLRT Grupis tehti jätkuvalt suuri investeeringuid Panamax-suuruses laevu hooldava ujuvdoki moderniseerimisse Klaipedas, merepäästevahendite paigaldus- ja hooldusjaama ehitusse Tallinnas, laevaehituses kasutatava tasapinnaliste laevaosade koostamis- ja keevitusliini ning Baltimaades ainukese omataolise 850tonnise tõstevõimega kraana soetamisse, samuti taristusse ning Noblesseneri sadamalinnaku arendusse.

BLRT teatel avaldas nafta- ja gaasitööstuse turgude elavnemine positiivset mõju selle tegevussuuna tellimuste portfellile Eestis. Kontsern sai 2018. aastal ainulaadse tellimuse Põhjamere nafta- ja gaasimaardlate uurimiseks ja kasutuselevõtuks tarvilike veealuste puurimisseadmete ehitamiseks, aasta lõpus allkirjastati suurleping naftasaadusi pumpava ujuvsüsteemi valmistamiseks.

1912. aastal asutatud BLRT Grupp on Läänemere piirkonna üks suurimaid tööstuskontserne. Lisaks Eestile on kontserni ettevõtete tegevus koondunud ka Lätti, Leetu, Soome, Ukrainasse, Poolasse, Venemaale ja Norrasse. Kontsernis töötab umbes 4000 inimest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077